Prima pagină > Fapt divers, Părerea mea > 9 noiembrie – Ziua Internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

9 noiembrie – Ziua Internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Duminică 9 Noiembrie, 2008 Lasă un comentariu Go to comments

Astăzi se desfăşoară în capitală, o demonstraţie împotriva fascismului şi tuturor formelor de discriminare. Manifestarea va avea loc la monumentul Memorialul Holocaustului (intersecţia Splaiul Independenţei cu str. Mihai Voda şi str. Anghel Saligny) din Bucureşti.

Evenimentul este anunţat pe site-ul solidaritate.info unde se menţionează:

Acest eveniment este organizat de o reţea informală de grupuri cu sprijinul:
Aqvarius, Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic  Romania, Centrul pentru Artă Media şi Acţiune Socială, Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundaţia „Chance for Life”, Fundaţia Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi, Fundaţia „Evenimentul” pentru Cultivarea Păcii şi Spiritului Tolerant, grupul F.I.A. / Ladyfest România, Indymedia România, Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii.

Personal, sunt de-a dreptul impresionat de această acţiune civică şi de resursele mobilizate, dar am o mică nelămurire: A remarcat cineva în România, în ultimii ani o intensificare alarmantă a manifestărilor fasciste, antisemite, xenofobe sau alte acţiuni cu caracter discriminatoriu la adresa unor categorii sociale? Ne putem compara în acest sens, cu ţări ca Germania, Serbia sau Ucraina? Nu prea cred! Şi atunci, ce rost are această manifestare?

În manifestul acestei acţiuni se pot citi următoarele:

Trebuie să luăm în considerare faptul că rromii nu dispun la ora actuală de drepturi reale în societatea românească, neavând acces la educaţie şi informare, la servicii publice, la locuri de muncă (cu mici excepţii ca de exemplu REBU unde majoritatea angajaţilor sunt rromi, însă acest lucru nu poate fi considerat o politică integratoare ci mai degrabă, una de segregare a unei etnii într-un spaţiu delimitat al pieţei forţei de
muncă), etc. Toate acestea îi aduc de cele mai multe ori în situaţia de a trăi la marginea societăţii, în sărăcie extremă. Iar faptul că sunt discriminaţi reprezintă atât o cauză a situaţiei lor actuale cât şi o consecinţă a neînţelegerii acestui lanţ cauzal care perpetuează inegalitatea şi încalcă principiile fundamentale ale drepturilor omului.

Deci ce se înţelege din asta? Că ţiganii sunt refuzaţi la înscrierea în şcoli? Că ar trebui să fie lăsaţi să fure din supermarket-uri? Că la REBU se angajează rromi cu forţa? Cât despre accesul la informare, există vreo interdicţie pentru ţigani de a se uita la televizor, sau de a citi un ziar? Nu au voie să acceseze Internetul sau să împrumute o carte de la o bibliotecă publică? Hai să fim serioşi!

Şi cum rămâne cu palatele cu peste 30 de turnuleţe pe care mulţi români cu 2 -3 facultăţi şi masterate nu-şi-le pot permite? Sau indivizii ăia, cu burţi imense, ceafa groasă, tricouri mulate şi lanţuri de aur imense la gât, care ne sfidează din limuzine de sute de mii de euro? Asta tot discriminare se numeşte?

Plus de asta, muzica acestei minorităţii este promovată intens în mass-media, ca să nu mai vorbesc de numeroasele telenovele, filme şi emisiuni care au ca subiect exclusiv, ţiganii.

La mine în bloc, la scara unde locuiesc, nicio familie nu dă muzica la maxim, de dimineaţă pînă seara, de se zdruncină ferestrele vecinilor… în afară de o familie. Nimeni nu ţipă şi face scandal pe stradă sau pe scări… în afară de o familie. Nimeni nu vorbeşte în gura mare, dă tare sonorul la televizor sau tropăie prin casă după miezul nopţii… în afară de o familie. Nimeni nu aruncă coji de seminţe sau ambalaje în balconul vecinilor… în afară de o familie. Nimeni nu urcă şi coboară scările ascultând manele pe mobil, cu volumul dat la maxim… în afară de o familie. Nimeni nu-şi lasă câinele să se pişe la uşile vecinilor… în afară de o familie.

Membri acestei familii au fost atenţionaţi de vecini în repetate rânduri să nu mai facă gălăgie dar „ei face ce vrea ei în casa lor” şi „mai bine ascultă muzică decât să facă alte nenorociri”.  Aş vrea să ştiu, atât eu cât şi un întreg bloc de locatari, cum să procedăm cu aceşti oameni, pentru a nu-i discrimina, pentru că sunt o familie de ţigani.

Revenind la evenimentul care se află în desfăşurare astăzi, mă gândesc: Oare când se va face o demonstraţie şi împotriva anti-românismului? Hai, mai bine, să ne ocupăm de lucrurile serioase şi să nu mai facem demonstraţii, doar pentru că aşa se face şi în alte ţări!

poster-discriminare

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: