Prima pagină > Revoltător > Cum ne afectează modificarea Directivei timpului de lucru

Cum ne afectează modificarea Directivei timpului de lucru

Vineri 28 noiembrie, 2008 Lasă un comentariu Go to comments

Propunerea de modificare a Directiva timpului de lucru aduce două modificări importante: redefinirea timpului de lucru efectiv si extinderea noţiunii de „opt-out individual”. Care vor fi efectele?

Redefinirea timpului de lucru efectiv poate aduce angajatul în situaţia de a fi la dispoziţia angajatorului si în timpul său liber. Patronul poate decide în ce interval de timp salariatul a produs valoare si poate cere o extensie a programului pentru timpii de lucru considerati de el neproductivi. Îngrădirea programului de odihnă este cauza principală a controverselor iscate la nivel european, iar articolul din Săptămâna Financiară atrage atenţia asupra acestei situaţii.

Pe de altă parte, extinderea noţiunii de „opt- out individual” poate duce de asemenea la cresterea numărului de ore muncite săptămânal de un lucrător. În România, timpul de lucru săptămânal este reglementat prin Codul Muncii la maximum 40 de ore. O modificare a actualei Directive – căreia România trebuie să i se supună – le poate permite patronilor români să solicite o schimbare a Codului Muncii si adoptarea timpului maxim (si legal) de lucru de 48 de ore. În acest scenariu, dacă patronul unei firme trebuie să onoreze o comandă mai mare într-un timp scurt, el poate cere angajaţilor săi să lucreze în weekend fără a le plăti orele considerate acum suplimentare si plătite dublu.

Tara noastră, ca stat membru, nu poate face altceva decât să accepte o decizie luată de conducerea UE si să o aplice la nivel naţional.  Până acum, în cele mai multe dintre situaţii, România a copiat literă cu literă legislaţia europeană, tocmai pentru a nu fi acuzată că o încalcă sau o interpretează în mod eronat.  De aici apare temerea că unii salariaţi români vor fi afectaţi, fiindu-le schimbat programul de lucru.

Directiva timpului de lucru este în dezbatere de foarte mult timp, existând multe controverse legate de modificările pe care unele dintre statele comunitare doresc să le aducă. În luna decembrie se va face o prezentare a tuturor propunerilor legate de această lege. Săptămâna Financiară a fost invitată la dezbateri si vă va ţine la curent cu toate noutăţile. Articolul publicat în SFin a prezentat propunerea care  poate schimba legislaţia muncii în ţările comunitare, iniţiativa fiind sprijinită de ţări precum Marea Britanie, Italia sau Finlanda. Pornind de la dorinţa oamenilor de afaceri europeni de a scoate produse competitive cu cele existente pe pieţe asiatice se încearcă prin orice mijloace o reducere a costurilor, iar instrumentul cel mai la îndemână este forţa de muncă.

Sursa: Săptămâna financiară

Reclame
  1. john
    Vineri 12 decembrie, 2008 la 2:49 pm

    Poate asa o sa avem toti bani sa ne luam Maseratti…

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: