Prima pagină > Părerea mea, Social > Eroi fără cauză

Eroi fără cauză

Vineri 27 Februarie, 2009 Lasă un comentariu Go to comments

Cine este Marian Cozma? Până la moartea sa tragică nu ştiam absolut nimic despre el. De fapt nu mai ştiam nimic despre handbalul masculin românesc de mulţi ani. Marian Cozma a murit înjunghiat de nişte ţigani borfaşi, într-o discotecă din Veszprem, Ungaria. Dar de ce se afla el acolo? Voia să salveze un copil din flăcări? Participa la prinderea unor infractori periculoşi? Strângea fonduri pentru lupta anti-cancer? Participa la un meci important pentru România? Nu! Era acolo cu prietena sa, ca să se distreze. A fost doar un accident tragic. Atunci de ce este declarat erou naţional, ba chiar mai mult, aşa cum se vede în fotografii, „erou al Mântuirii neamului”?

Mircea Mocanu alias Bobo a fost un tânăr care a avut neşansa să fie intoxicat de mass-media din fragedă copilărie cu filosofii de viaţă idioate, create de marketing, care a adoptat moda sporturilor extreme având ca motto „nevoia de adrenalină”. Dacă i-ar fi plăcut mai mult lecţiile de anatomie din liceu, ar fi aflat că adrenalina este doar un hormon al fricii, un hormon de apărare care pregăteşte organismul pentru atac sau fugă în cazul unei agresiuni sau care ne apără în cazul unor intoxicaţii sau infecţii, deci nu are cum să provoace plăcere. Plăcerea este provocată doar de relaxare şi meditaţie, atunci când creierul şi hipofiza secretă endorfine. Dacă Bobo ar fi ştiut toate astea, poate ar fi trăit şi astăzi. Dar el a învăţat să aleagă riscul şi acţiunile periculoase. A vrut s-o impresioneze pe prietena sa şi s-a abătut de la traseul amenajat pentru snowboarding alegând un drum periculos şi interzis. S-a rătăcit şi a murit îngropat de o avalanşă declanşată chiar de el. Dacă aş vrea să fiu mai cinic aş spune că a murit ca prostul. Dar tinerii îl venerează şi îi doresc ca „Dumnezeu să-l odihnească în pace”. Păi dacă el voia să se odihnească nu se mai apuca de sporturi extreme, zic eu, mai degrabă făcea yoga sau se ducea la mănăstire!

Cei care au fost prezenţi la Revoluţia din decembrie 1989, au văzut că mulţi din aşa-zişii eroi, erau doar nişte gură-cască, rătăciţi pe acolo, care au avut nenorocul să fie nimeriţi de gloanţele care ricoşau din pereţii clădirilor din zonă. Gloanţe care erau trase de soldaţii în termen puşi să vâneze teroriştii invizibili.

România are nevoie de eroi, dar nu-i găseşte printre cei care sunt la putere sau persoane publice. Aşa că îi fabrică transformând în prilej de venerare moartea accidentală sau din propria inconştienţă a unor anonimi până mai ieri, care s-au aflat într-un context favorabil transfomării lor în idoli.

Dar ce se întâmplă cu cei care pleacă pe drumuri de munte, în sezonul în care acele trasee sunt interzise, echipat cu „adidaşi” şi cade ca un fraier în prăpastie, dar nu moare? Simplu: devine regele bloggerilor din România!

Anunțuri
 1. anonim
  Luni 2 Martie, 2009 la 2:09 pm

  esti un mare bou

 2. danabobo
  Marți 3 Martie, 2009 la 6:48 pm

  bobo a fost un super om si nu a luat-o pe acolo pentru ca vroia sa impresioneze pe cineva….pur si simplu a gresit pentru ca partiile nu sunt marcate…daca nu cunosti povestea macar poti sa nu scrii nik si nu-i murdaresti amintirea….sunt oameni pentru care bobo a fost totul…dar probabil n-ai cum sa intelegi…

 3. dantanasescu
  Marți 3 Martie, 2009 la 7:35 pm

  Din întâmplare am câţiva colegi care practică astfel de sporturi extreme şi unii chiar erau în zonă când s-a întâmplat accidentul lui Bobo. Unul din aceşti colegi chiar realizează emisiuni având ca temă sporturile extreme şi chiar am văzut astfel de materiale filmate de el, inclusiv cu Mircea Mocanu.

  După câte ştiu eu, toţi practicanţii acestor sporturi, înainte de competiţii sau escapade de acest gen, semnează nişte declaraţii prin care îşi asumă răspunderea pentru eventualitatea unor accidente sau chiar a decesului. Aşa că îmi menţin părerea că, atât timp cât Bobo a făcut ce a făcut doar pentru propria-i plăcere şi nu a participat la salvarea cuiva sau pentru o cauză nobilă, a murit din prostie.

  Cei care îl cunosc mai bine ştiu cine a fost şi ce a făcut, aşa că nu am eu cum să-i murdăresc amintirea. Vreau doar să se înţeleagă faptul că nu este un erou şi nu recomand nimănui să-i urmeze exemplul.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: