Prima pagină > Social > 1 Martie nu înseamnă cadouri şi petreceri

1 Martie nu înseamnă cadouri şi petreceri

Sâmbătă 28 februarie, 2009 Lasă un comentariu Go to comments

Conform unei legende populare, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute şi a început a da la o parte zăpada şi a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a îngheţat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada albă.

O altă legendă povesteşte cum Soarele a coborât pe pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă şi veselie, şi lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. După o luptă crâncenă, tânărul a învins creatura şi a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe cer şi a reînceput să lumineze întregul pământ. S-a început primăvara, oamenii au reînceput să zâmbească, să se veselească, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele său cald s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinsteşte memoria tânărului curajos legând cu o aţă două flori: una albă, alta roşie. Culoarea roşie simbolizează dragostea către frumos şi aminteşte de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

Tradiţia sărbătorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea Geţilor. Până la începutul secolului al XVIII-lea sărbătoarea coincidea cu Anul Nou, sărbătorit la 1 martie încă din vremea geto-dacilor şi a romanilor [3]. Originile obiceiului se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii şi al vegetaţiei sau în echivalentul acestora din Tracia, sărbătorile în cinstea zeului Marsyas Silen. Cele mai vechi dovezi ale acestei sărbători au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi un an productiv. Există cercetători care cred că este vorba despre reîntoarcerea la viaţă după Potopul biblic.

Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria unde se cheamă Marteniţa (Мартеница), Macedonia, Albania.

Sursa: Wikipedia

Astăzi mă aflam în centrul oraşului, în preajma Carrefour Unirii. Zona era împânzită de oameni încărcaţi cu câte trei, patru sau chiar cinci pungi de cumpărături, burduşite cu tot ce vrei: carne tocată, băuturi răcoritoare, mezeluri, băuturi alcoolice, şerveţele, pâine gata feliată, tot ce trebuie pentru o petrecere pe cinste. Mai mult, unii aveau şi câte un tort frumos împachetat, care ar mai fi avut nevoie de încă o mână pentru a fi cărat mai uşor.

Oamenii, culmea, incredibil, se pregătesc pentru… 1 Martie. Oare ce legătură au toate astea cu Mărţişorul?! Acum, majoritatea, în loc de mărţişoare oferă flori şi cadouri, iar cei cu bani mulţi oferă chiar maşini de lux sau bijuterii foarte scumpe.

Dacă aţi citit cele de mai sus, vă puteţi da seama că această sărbătoare a primăverii are o tradiţie de mii de ani, care, chiar dacă nu este religioasă, are un caracter ritualic profund. Nu este vorba defel de cadouri, de ghiftuială şi de petreceri.

Capitalismul nenorocit în care trăim a uniformizat şi golit de semnificaţii atât sărbătorile noastre tradiţionale cât şi pe cele recent importate din America. Astfel, Crăciunul, Sfintele Paşti, Mărţişorul, Ziua Îndrăgostiţilor, Halloween-ul, s-au transformat într-o singură sărbătoare închinată hidosului zeu al Consumerismului şi lacomului zeu al Dezmăţului Fără Rost.

Haideţi să nu îngropăm tradiţia milenară a Mărţişorului şi să facem celor dragi cadou, o mică bijuterie artizanală de doi bani, cu şnur alb-roşu, chiar dacă nu e prea reuşită şi în loc să petrecem ca de Revelion, să ne bucurăm de soarele primăverii într-un parc, cât acesta mai există!

martisoare

Reclame
 1. Ligia
  Sâmbătă 28 februarie, 2009 la 5:33 pm

  E prima data cand aud ca oamenii petrec de 1 Martie. Poate e doar o coincidenta. E sfarsitul lunii. S-au dat bonurile si salariile. Mai exista si zile de nastere. Chiar ieri m-a avertizat vecina mea sa nu intind rufe in curte azi, ca e ziua tatalui ei si iar face gratar. Si in fond aia e zona comerciala. Nu cred ca exista un moment in care sa nu treaca cineva cu pungi cu cumparaturi. Cat despre cei care primesc masini de lux de martisor, ala e snobism. Noi astia mai de jos oferim/primim acea „bijuterie artizanală de doi bani, cu şnur alb-roşu”. Asa ca nu-ti face griji prea multe din cauza asta. Viata este frumoasa. Traieste-o tu asa cum vrei si cum iti place. Ceilalti…

 2. HD
  Sâmbătă 28 februarie, 2009 la 7:18 pm

  1 si 8 martie , scoaterea femeilor de a primi cat mai mult cadouri pe care dupa cateva zile se plictisesc de ele sau le pierd prin nu stiu ce sertar din dormitorul lor sau al amantilor

 3. Duminică 1 martie, 2009 la 8:22 pm

  Beton articolul.. fara cuvinte!

  • dantanasescu
   Duminică 1 martie, 2009 la 8:38 pm

   Mulţumesc! 🙂

 4. Marți 3 martie, 2009 la 6:51 pm

  cu… martisorul inainte!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: