Prima pagină > Film > Ghidul perversului pentru cinema

Ghidul perversului pentru cinema


Pentru că am avut de-a face la facultate, la cursul de televiziune, cu diferite chestii din cinematografie mi s-a deschis apetitul pentru filme artistice vechi, din alea adevărate.

Drept urmare am început să caut cvea filme SF de prin anii ’60 – ’70.  Am dat într-un târziu peste pelicula „The Last Man on Earth” din 1964 şi „Alphaville” din 1965, acesta din urmă în regia lui Jean-Luc Godard, film care a inspirat şi titulatura legendarei deja formaţii cu acelaşi nume.

Dar marea revelaţie pe care am avut-o nu au fost aceste filme ci un documentar absolut extraordinar intitulat „The Pervert’s Guide to Cinema” (Ghidul perversului pentru cinema), din 2006, în regia Sophiei Fiennes. Un film deosebit de interesant prezentat de filosoful şi psihanalistul sloven Slavoj Žižek.

Acesta face o analiză atât psihologică cât şi din punct de vedere al filosofiei sale, unor capodopere cinematografice semnate de mari regizori ca Alfred Hitchcock, David Lynch, Francis Ford Coppolla, Andrei Tarkovsky, Ingmar Bergman, Lars Von Trier sau Charles Chaplin.

Sunt analizate şi disecate cele mai ascunse simboluri şi arhetipuri ce se află în spatele magiei aparatului de filmat, făcându-ne să realizăm că filmele nu sunt nici pe departe ceea ce par la prima vedere.

Prezentatorul comentează scenele din filme exact în acelaşi decor şi/sau aceeaşi locaţie în care acestea au fost realizate, făcând totul să pară şi mai fascinant.

Este un film pe care îl recomand tuturor celor ce au un IQ suficient de ridicat pentru a-l înţelege. E păcat să îl rataţi!

Acum mă duc, că începe la Pro TV  „Premoniţia”, un film psihologic cu Sandra Bullock. 🙂

Slavoj Žižek

Slavoj Žižek

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: