Prima pagină > Foto, Tutoriale > Imagini HDR

Imagini HDR


Imaginile obţinute prin tehnica HDR (High Dynamic Range) permit afişarea unei dinamici de culoare şi luminozitate, mai mare decât poate oferi aparatul foto în mod obişnuit, dar pe care ochiul uman o poate percepe.

Procedeul constă în mixarea într-un program special, cum ar fi Photomatix, sau Adobe Photoshop, a 3 sau mai multe imagini cu expuneri diferite, cu o diferenţă între ele de cel puţin 1EV (exposure value), pentru ca efectul să fie vizibil.

Pentru a realiza fotografii HDR aveţi nevoie de un aparat foto ce poate realiza auto-bracketing. Această facilitate permite aparatului să realizeze automat 3 fotografii, una cu expunere normală, una subexpusă şi alta supraexpusă faţă de cea normală. Este de preferat să folosiţi un trepied pentru ca cele trei imagini să se suprapună perfect şi să folosiţi declanşarea întârziată a aparatului pentru ca atingerea camerei cu mâna să nu producă mişcări nedorite.

Aceste fotografii sunt încărcate în programul specializat, care le combină într-una singură, având posibilitatea apoi să ajustaţi anumiţi parametri ce ţin de luminozitate, contrast, temperatură de culoare etc.

În Adobe Photoshop e simplu: File -> Automate -> Merge to HDR… şi se urmează paşii următori specificaţi de program. Photomatix este ceva mai sofisticat, având mai multe opţiuni, dar în cazul de faţă se alege butonul Generate HDR Image, apoi se urmează indicaţiile următoare având grijă să bifaţi opţiunile Align source images, Reduce chromatic aberrations şi Reduce noise. După care vă puteţi seta după gust diverşi parametri de luminozitate culoare, contrast etc.

Am realizat câteva imagini HDR folosind o „săpunieră” Panasonic DMC LS2 şi un aparat Fuji Finepix S5700. În primul caz fotografiile sunt făcute din mână iar în cazul camerei Fuji am folosit un trepied.

Uite ce a ieşit!

LE: Ultima fotografie este realizată cu un aparat Canon EOS 1000D, cu expunere manuală (fără auto-bracketing) şi folosind un mini-trepied. 🙂

Reclame
 1. Marți 17 Noiembrie, 2009 la 11:16 pm

  Felicitari pentru 5,6 si 12. 🙂

  • dantanasescu
   Marți 17 Noiembrie, 2009 la 11:21 pm

   Mulţumesc! Dar ce, celelalte nu-s frumoase?! 🙂

 2. cristina
  Vineri 20 Noiembrie, 2009 la 12:15 am

  Sunt poze, nu fotografii, celelate.

 3. cristina
  Vineri 20 Noiembrie, 2009 la 12:17 am

  celelalte* scuze de gresala, imi fuge tastatura de sub degete. Si ca sa explic mai bine de ce imi plac unele si nu celelalte, consider ca au o compozitie mai reusita in comaparatie cu restul.

  • dantanasescu
   Vineri 20 Noiembrie, 2009 la 1:42 pm

   Aha, deci tu faci parte din categoria celor care vor să aplice cu orice preţ regulile clasice de compoziţie. 🙂 Sincer, pe mine m-au preocupat mai mult tonurile de culoare sau ineditul imaginii.

 4. cristina
  Luni 30 Noiembrie, 2009 la 1:55 pm

  Nu exista reguli clasice de compozitie, ci viziune, talent, contrast etc. Culorile le poti scoate in photoshop daca asta te intereseaza asa tare. in fine, poti sa-ti stergi titlul de mare fotograf, pentru ca nu faci marte din ei.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: