Prima pagină > Film, Politică > Kapitalism – Reţeta noastră secretă

Kapitalism – Reţeta noastră secretă


Imaginaţi-vă că Ceauşescu s-ar întoarce la 20 de ani după ce a fost înlăturat de la putere şi executat. Că s-ar apuca să compare felul în care ne-a lăsat el România, cu stadiul în care o găseşte astăzi. Imaginaţi-vă că fostul dictator comunist şi-ar da seama că unii din oamenii săi de încredere au pus umărul la construcţia capitalismului, că – în general – românii se gândesc numai la maşini şi la bani, că pentru ei consumul e principala preocupare.

Propunerea poate părea absurdă sau comică – şi într-adevăr este. Cum altcumva este realitatea post-comunistă? Eu prefer să o privesc ca pe o comedie. Oricum, nu mai putem schimba nimic. Acum că ţările din Europa de Est au fost admise în UE, s-ar putea ca reţeta noastră de capitalism să prindă şi prin alte părţi.

„De Ziua Naţională a României, canalul Arte din Franţa a difuzat filmul documentar „Kapitalisme – notre recette secrete” („Capitalism – reţeta noastră secretă”), realizat de regizorul român Alexandru Solomon. Filmul este alcătuit dintr-o serie de interviuri cu cei consideraţi primii capitalişti ai României: Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, George Pădure, Ioan Nicolae. Ei au în comun fie afacerile cu statul, fie munca în comerţul exterior înainte de revoluţie, care însemnă şi colaborarea cu Securitatea, după cum recunoaşte Voiculescu.

Punctul de plecare al documentarului este o revenire imaginară a lui Nicolae Ceauşescu în România de azi. El i-ar regăsi pe unii dintre politrucii şi securiştii săi de ieri transformaţi în mari capitalişti cu ajutorul sistemului de relaţii, a complicităţilor şi a banilor moşteniţi din „epoca de aur”.

Sursa text: Romanian Global News

Filmul îl puteţi vedea online aici.

Reclame
  1. mihai101
    Joi 3 decembrie, 2009 la 4:03 pm

    Foarte corect. Mai ales aia care au lucrat in comertul exterior au avut de castigat…

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: